KLIK SINI !!!!!

Kalau ikhlas follow la! Tinggalkan link korg kat Cbox tu. senang cik fifie nak follow balik :D

Saturday, August 06, 2011

kek coklat cup cakes

assalamualaikum .

CIK FIFIE :
Mmm . lamanya dah x buat kek coklat .
(adoy . tetiba je hari ni teringat kt kek coklat plak . huhu .)
siap mimpi2 lagi (OK . TIPU) ;p
haha . biasala time puasa2 ni
ade je benda yg nak di ingat2 . alahaii .

SI JOYAH :
ish .
ye ke ni cik fifie pandai buat kek coklat ?
ntah2 jd kek coklat hangus . ye tak ?
hahaha . (gelak jahat)

CIK FIFIE :
ahaha . pandai sgt 2 xde la si Joyah oii .
boleh la sikit2 tuk makan sendiri .
maklumla, kek org bujang . (apa kena mengena ?) HAHA .
ehh . dak ehh . mana ade hangus .
hitam ade la . (kata kek coklat an . muahaha)

Mm . bile lah nak start buat kek coklat lg nie .
asik x de mase jer . (sumpah TIPU)

SI JOYAH :
yeye je x de mase .
walhal, every time post entry baru .
every time open fb .
banyak plak masa cik fifie ye ?

CIK FIFIE :
errr . kalau bab2 cenggini mmg ko pandai
je kene kan aku ye joyah . =..= ''

SI JOYAH :
well, tgk la sape yg kenekan .
Joyah a.k.a Joyah Sport !
siapa yg x knal . hahaha .

CIK FIFIE :
yela 2 si joyah oii .
hmm . dr aku duk melayan ko joyah,
baek aku citer macam mana cara nak buat kek coklat
kpd member2 aku ni haa .

kek coklat ni simple je nak buatnya .
org laki pon boleh buat loO.
pasni, korg korg dan korg .
boleh la bagi kat pakwe/makwe/mak/abah/nenek
dan sedara2 lain rasa .
sure sedap . hehee .

ok . tgk bahan2 nak buat kek coklat ni :

BAHAN A:
mentega 200g
gula kastor 300g
tepung naik sendiri 200g
telur 8 biji
esen vanila sesudu(kecil)

BAHAN B:
serbuk koko 62g
gula kastor 50g
air 250g

HIASAN:
coklat masak

baiklah adik2/akak2/abg2/kawan2,
(cehhh . nak tiru chef wan ke? haha)lepas dah lengkap semua bahan2 dia .bermulalah sesi mengenalpasti LANGKAH2 nya pula .

LANGKAH2
BAHAN A:
1.pukul gula kastor dan mentega hingga kembang.
2.masukkan esen vanila.pukul lagi hingga sebati.
3.kemudian,masukkan telur satu per satu
(step: masukkn sebiji telur,then kacau. bila dah sebati,
masukkan lagi sebiji telur dan kacau . ulang step hingga habis ke lapan2 biji telur)

BAHAN B:
1.ambil bekas lain, campurkan ksemua BAHAN B..kacau sebati.
2.kemudian, masukkan ke dalam BAHAN A yang telah di pukul/kacau tadi.
3.akhir sekali, masukkan tepung naik sendiri.
4.griskan loyang(sapu mentega sedikit pd loyang)
5.tuangkan bahan2 tadi ke dalam loyang.
6.bakar pd suhu 180C selama 1 jam.

apabila sudah masak, letakkan coklat masak yang telah di cairkan ke atas permukaan kek.kemudian, masukkan ke dalam peti sejuk.sedia di hidang.. :D

huhu . dah siap kek coklat . sempoi kan . ^_^
kalau ada lebihan acuan tu, jgn di buang .
boleh buat cup cakes .

cenggini :
cup cakes siap !!HAHA

so korg, selamat mencuba ya .
jgn takut mencuba .
(adat la kalau first time xmenjadi oke)

***************************************************************************
(CANTIK/MENARIK/TERTARIK)
jgn lupa, lawat website tudung ni ye :
CLICK SINI (BLOG) --> Juliana @ Fyda
CLICK SINI(FB) -------> Juliana @ Fyda
***************************************************************************

wasalam

5 comments:

  1. slm hafizah:wah pandai wat cup kek yer boleh la tempah cam ni...
    sedapnya cup kek tu mencabar iman dlm bulan pose cam ni...
    simpan utk berbuka jgn mkn dulu...:)

    ReplyDelete
  2. w.salam maszull : haha , mcm fifie ckp . kek org bujang je 2 . cukup bole makan utk diri sndiri . hehee . nak jual kat org xbrani . ngeh3 . 2la pasal . awal2 pagi dah tringat kek coklat . oke maszull . muahaha . :D

    ReplyDelete
  3. Abe goreng : alaaaa . fifie x buadd lagi . i2 hanya gambar lame . kuh3 . t bile raya fifie buad . jmput dtg . haha

    ReplyDelete