KLIK SINI !!!!!

Kalau ikhlas follow la! Tinggalkan link korg kat Cbox tu. senang cik fifie nak follow balik :D

Tuesday, January 01, 2013

wanita dan emosi

ASSALAMUALAIKUM

- WANITA DAN EMOSI -




wanita kini,
terlalu mengikutkan emosi,
marah secara membuta tuli,
benci dengan motif yang tak pasti,
kemudian membawa kepada kebinasaan diri .

wanita kini,
terlalu mengikutkan emosi,
lebih-lebih lagi perihal kekasih hati,
kaum wanita berkelahi sesama sendiri,
walhal belum pasti lelaki itu kan menjadi suami .

wanita kini,
terlalu mengikutkan emosi,
bila wanita mula berkelahi,
mudah saja membuang sahabat sejati,
tak ingat kah kenangan indah bersama yang telah kamu lalui .


wanita kini,
terlalu mengikutkan emosi,
mudah melafazkan kata2 pedih bila disakiti,
ringan sahaja mengeluarkan kata-kata keji,
sehingga terkadang seseorang terguris hati,
namun bukanlah kehendak seorang wanita itu untuk menyakiti .

dan wanita kini,
pabila sudah terasa hati,
tidak mudah untuk mereka melupakan dan memaafi,
sehingga dendam pula yang tersemat di hati .

itulah kami, golongan wanita .
kerna itu, kaum adam di jadikan untuk kaum hawa .
untuk mendidik dan menjaga kaum hawa .

"kerna hawa asalnya dari tulang rusuk adam yang bengkok. 
sentiasa saja mahu terpesong dari landasan
perjalanan hidup kami sentiasa perlukan bimbingan darimu, 
kerana kami buruan syaitan" - warkah buat adam


Ya Allah,
kami lah sebahagian daripada wanita .
yang banyak melakukan kilaf terhadapmu jua sesaman manusia, 
maaf kan kami andai selalu terlanjur berkata dan terkasar bicara ,
bimbing lah kami menjadi wanita yang berguna,
hindarkan lah kami (kaum wanita) dari siksa api neraka.

sesungguhnya, kebanyakkan golongan yang masuk ke neraka
adalah dari golongan kaum wanita .

:: muhasabah diri ::

WASALAM

13 comments:

  1. ehh , fifie ade blog ? :) nice one dear . done follow awak =)

    ReplyDelete
  2. sekarang nie lelaki pun ramai emosi lebih.. hehehehehe

    ReplyDelete
  3. hajar: hihi..ada syg..cume lama x bblog ni.. :)
    razil: hehe yeka..tp laki slalu nmpak cool je kalau ada prob..

    ReplyDelete
  4. setuju sngt...tp nak wat cmne..Allah dah kurniakan sifat itu ada dalam diri seorang yang bergelar WANITA...tapi bg aku tu satu kelebihan buat kaum hawa sbb kaun adam x punyai sifat cenggitu..hehehe

    ReplyDelete
  5. nora: hehe..betul2...laki ada juga prasaan cenggini...tp xbnyk mcm wanita..hehe.
    manusia..laki prempuan..
    masing2 ada klebihan dan kkurangan masing2 kan... :D

    ReplyDelete
  6. yes right dear...kte bersyukur lah ngn anugerah yang kita ada...Am i right dear??? Tapi lau cmne skli pon kne pndai kawal laaa...jangan nak emo sngt 24/7...kannn???

    ReplyDelete
  7. nora: hehe..betul tu...aq sokong ckp ko..

    ReplyDelete
  8. singgah cari pasal emosi jumpa blog awak..saya nak copy dan share entri awak ni..mohon copy ya..:)

    ReplyDelete